logo gorjani1

Obnovljena općinska zgrada

Općinska zgrada u Gorjanima izgrađena 1885. godine temeljno je obnovljena tijekom 2016. i 2017. godine. Zbog starosti zgrade najveći problem funkcioniranju Općine predstavljala je kapilarna vlaga u zidovima, a prethodnim krpanjem nije se puno toga postiglo. Osim kapilarne vlage, dotrajalo je krovište, stara drvena stolarija, a zabatni zid u dvorišnom dijelu napukao je i prijetilo je njegovo urušavanje koje bi utjecalo na kompletnu statiku zgrade, a samim time bila je ugrožena sigurnost djelatnika i stranaka.

Radove je proveo Obrt Milković iz Gorjana i odvijali su se u nekoliko faza kako bi se zgrada tijekom cijele obnove mogla koristiti te sukladno prilivu financijskih sredstava. Radovi su započeli uređenjem krovišta te ponovnim zidanjem zabatnog zida, nakon toga vršilo se posijecanje zidova i umetanje hidroizolacije kako bi se spriječio daljnji prodor kapilarne vlage. Izvađeni su podovi kako bi se izlila betonska podloga i podna hidroizolacija te je rađena kompletna obnova unutrašnjosti, svih zidova i podova, izmjena stolarije, postavljanje novih električnih, strojarskih i plinskih instalacija te je djelomično kupljen novi namještaj.

Prethodno je već zamijenjena vanjska stolarija i postavljena nova energetski učinkovita PVC stolarija, čiju je izmjenu, kroz natječaj za povećanje energetske učinkovitosti, sufinanciralo Ministarstvo gospodarstva. Ostatak radova u najvećem dijelu financirala je Općina Gorjani uz sufinanciranje Osječko-baranjske županije.

Osim novouređenog prostora za potrebe Općine uređeno je i nekadašnje skladište koje ima zaseban ulaz iz ulice Kule i predviđeno je kao društveni prostor za udruge: Šahovski klub „Gorjanac“, Udrugu umirovljenika i župni Caritas.